pondelok 28. júla 2014

Drozd čierny - Turdus merula

Rozšírenie:
Európa, okrem severu, severozápadná Afrika a časť Ázie.

Zafarbenie:
Samec je celý čierny. Samička je na chrbtovej strane tmavohnedá a také má aj letky a KP. Brada je belavá, hrdlo, boky krku, hrvoľ a predná časť pŕs sú jasnejšie hnedé s tmavohnedými trojuholníkovými škvrnkami, ktoré vychádzajú od spodnej čeluste. Boky tela sú hnedkasté, prostriedok sivý. Mláďatá sa podobajú samičke, sú však jasnejšie hnedé s kostrnkovými jasnými čiaročkami na chrbte. Zobák samca je pomarančový, iba prvú jeseň a zimu je ako zobák samíc - tmavohnedý, nohy hnedočierne, mladé majú zobák a nohy pleťovožltkasté.

Samec

Samička










Pŕchnutie:
Pŕchnu raz ročne. Staré celkom od konca júna do októbra. Pŕchnutie sa začína strednými kormidlovými perami. Mláďatá začínajú pŕchnuť podľa času vylietania. Pćhnutie prebehne zväčša od augusta do októbra a týka sa drobného peria a časti veľkých KK.

Veľkosť: (priemerná)
Zobák 20 mm, krídla samec 127 mm samička 120 mm, chvost 100 mm, behák 31 mm, váha 80 - 120 g

Výskyt u nás:
Drozdy čierne patria medzi naše najobyčajnejšie vtáky. Je všeobecne známe, že časť populácie žije polokrotko po mestách, najmä väčších. Divo žijúca časť je veľmi ostražitá, žije skrytým životom a skôr ich možno počuť ako vidieť. Drozdy čierne sú čiastočne stále, čiastočne sťahovavé. Divá časť populácie sa takmer celá sťahuje. Ťah našich vtákov sa deje najmä juhozápadným smerom.

Biotop:
Okraje hôr, najmä hustých, mladých, s blízkymi lúčkami a potôčikmi, pasienky alebo okraje hôrnych lúk, zarastené alebo obkolesené krovinami a ojedinelými stromami. Okraje starších hôr s hustými kríkmi, mladé smrečiny. vždy sú to miesta tmavé, zvyčajne aj dosť vlhké.

Hniezdenie:
hniezda si stavajú v hustých kroch blízko kmeňa, napríklad v borievkach, smriečkoch, v hustých tŕňových skladoch (medziach),  a húštinách lian, na pňoch a občas aj na zemi a pod. Pri mestských  populáciach je umiestnenie obzvlášť rôznorodé - husté živé ploty, domy, rímsy, za odkvapovými rúrami, na oknách, balkónoch, verandách, tujách, stromoch (breza, smrek, hruška, slivka, dub, lieska, hloh, vtáči zob, trnka, vŕba, baza...) Bývajú v rozličných výškach od zeme až do 5 -6 metrov a ojedinele ešte vyššie ( v mestách). Hniezdo stavia samička, ktorá ukladá čiastočky a pritom sadá do hniezda, trocha zježuje perie a hniezdi a obracia sa, akoby ho roztískala. Hniezdo je zo suchých bylí, lístkov tráv, machu a konárikov. vnútro nie je vymazané, používajú však hlinu na spevnenie materiálu. V mestách žijúce drozdy používajú menej hliny. Vnútro vystielajú jemným materiálom. Párenie prebieha niekoľkokrát za sebou. Samec s roztiahnutým chvostom a s mierne vztýčeným telom obehuje samicu, ktorá ho alebo odháňa, alebo sa k nemu chvíľami približuje a mierne roztvára zobák, akoby pýtala jesť. Potom nasleduje kopulácia. Vajec je 3 až 7. Sú sivozelenej alebo modrastozelenej farby s rovnomerne rozptýlenými hrdzavočervenkastými škvrnami. Veľkosť vajec cca 29 x 21 mm, priemer 29,5 x 21,5 mm, váha 6 g. hniezdiť začínajú najmä mestské populácia skoro, mnohé už začiatkom apríla. Samica znáša spočiatku menej pravidelne, ku koncu zvyčajne denne a nasadá pred znesením posledného vajca. Inkubačný čas je 13 - 14 dní. Sedí zvyčajne iba samica. Mláďatá chovajú obaja rodičia a výchova v hniezde trvá 14 -15 dní. Hniezdia (divé) 2 razy až (mestské) 3 razy do roka. Prvé vylietané mláďatá vídať začiatkom mája. Mláďatá opúšťajú hniezdo ako všetky drozdy, keď ich letecké schopnosti sú ešte slabšie. Zvyčajne sa nejaký čas skrývajú v húštinách a staré ich kŕmia. V hniezde i mimo neho pri nebezpečenstve hroziacom mláďatám staré zvyčajne iba krikom sa usilujú ho odvrátiť (odohnať nepriateľa). Iba vzácne aj priamo útočia.








Potrava:
 Rozličný hmyz, larvy, kukly, červy, plody (čerešne, jahody, maliny, jarabiny, baza, kalina, šípky...) a cez zimu intravilánne žijúce populácie žerú rozličné odpadky potravín.









Zdroje:

Samec
https://www.google.sk/search?safe=active&tbm=isch&ei=vHrWU7KbDqaCzAPiuIG4CA&q=turdus%20merula#q=turdus+merula&safe=active&tbm=isch&imgdii=_


Samička
https://www.google.sk/search?safe=active&tbm=isch&ei=vHrWU7KbDqaCzAPiuIG4CA&q=turdus%20merula#q=turdus+merula+-+female&safe=active&tbm=isch&imgdii=_

 Oskár Ferianc, Vtáky Slovenska 2, Vydavateľstvo Veda, 1979, Bratislava





Ďalšie druhy:

Drodz kolohrivý

Drozd červenkavý

Drozd trskota

Drozd čvíkota

Drozd plavý
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára