pondelok 21. júla 2014

Drodz Plavý - Turdus philomelos

Rozšírenie:
Európa, západná Sibír a izolovaná časť areálu, predstavovaná Malou Áziou a Kaukazom.

Zafarbenie:
Samec aj samička majú chrbtovú stranu olivovosivohnedú, krídla a chvost olivovohnedé, koniec stredných a veľkých KK s bieložltkastými koncovými škvrnami, ktoré tvoria 2 rovnobežné pásy. Vnútorné zástavice letiek v spodnej časti sú hrdzavožltkasté až žltkastobiele. Brušná strana je biela. Na hrdle, hrvoli a bokoch krku sú žltkasté a okrem hrdla a prostriedku pŕs pokryté tmavohnedými škvrnami, ktoré sú veľmi husté na bokoch krku a hrvoli, redšie a retiazkovite spojené na prsiach a bruchu. Mláďatá majú chrbát červenkastejší so žltkastými škvrnami. Zobák je tmavohnedý, pri koreni sánok žltkastý, nohy žltkastohnedé.





Pŕchnutie:
Pŕchnu raz do roka, v auguste a septembri (októbri), mláďata podľa času vylietania, zvyčajne však nie dlhšie ako do konca septembra až začiatku októbra.

Veľkosť:
Dĺžka zobáka 15 - 18 mm, krídla samec do 125 mm samica 119 mm, chvost 90 mm, behák 28mm, váha 57 až 77 g

Biotop:
Ihličnaté, zmiešané, listnaté hory, doliny s lúčkami, rúbane s krovinami, pasienky s borievkami, parky, cintoríny, ovocné sady.

Hniezdenie:
Hniezdo si robia na stromoch i v kroch v rozličnej výške a výnimočne nad samou zemou / i na zemi. Hniezdo býva pri kmeňoch, veľmi často na mladých smriečkoch. Na stavbe sa z veľkej časti podiela iba samička. materiál však rozhodne nosí a ukladá aj samec. Ako materiál používajú staré byle tráv, mach, korienky i jemné konáriky. Vnútro je vymazané rozmiešanou masou trúchnivého dreva, blata (hliny) a slín, ktorá po uschnutí spevňuje časti hniezda a robí ho hladkým a čistým. je to však celkovo tenká vrstva. Počet vajec býva 4 -5 . Sú belasej farby v väčšími-menšími tmavohnedými škvrnami. veľkosť vajec približne 27 x 20 mm, priemer 27 x 20 mm, váha okolo 5 g. Inkubačný čas je 12 - 13 dní. Samec sa nezúčastňuje na vysedení vajec. O mladé sa starajú obaja rodičia. Výchova trvá 14 - 15 dní. Hniezdia 2 razy do roka.( apríl -máj a jún - júl).





Potrava:
Slimáky, plody, bobule(baza, černica, kalina, čučoriedky atď.) puky alebo listy drevín, hmyz pavúky. červíky.




Zdroje:

Vtáky Slovenska 2, Oskár Ferienc, vydavateľstvo Veda, Bratislava 1979
https://www.google.sk/search?q=turdus+pilaris&safe=active&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Mi3OU9PSMYOn4gSDhYG4Cw&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1440&bih=789#q=turdus+philomelos&safe=active&tbm=isch



Ďalšie druhy:

Drozd čvíkota 

Drozd trskota

Drozd čierny

Drozd kolohrivý

Drozd červenkavý
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára